Jdi na obsah Jdi na menu

Kroje

Příspěvky

Kroj vdané ženy

5. 8. 2019

Základním vzorem pro repliky historického úboru vdané ženy čili kroje pro Střílky a Zástřizly se stal model navržený a ušitý etnografkou Dr. Romanou Habartovou. Jedná se o vůbec první její model určený výhradně pro naši oblast, který poprvé oblékla na veřejnosti Alena Filipi. Jedná se o tmavou verzi spíše pro starší ženu a postní čas. Vzhledem k tomu, že nadšení lidé byli, ale modely zatím ne, začal se tento kroj nosit už na pouť v roce 2012 v kombinaci se sváteční modrou kordulkou kolem krku dokulata zdobenou vyšívanou pentlí o šířce 5 cm. Červený turecký šátek je z pozdějšího období, tzn. ze druhé poloviny 19. století. Do této novější verze se ženám ale moc nechtělo, pro každoroční nošení na púť se kloníme k doporučení p. Habartové: Bílý lipský šátek (lipák) nebo ještě starší šatka uvázaná "konce hore" přes dýnko (vyrobené podle předlohy z Muzea v UH), krajku na dýnku tvarujeme do srdíčka. Punčochy podle nejkstaršího obrazového zdroje "Kvaše" by měly být bílé, nicméně v parném srpnovém odpoledni chodíme raději bez nich. Přípustné jsou i černé. Pantle do pasu vyšívaná, světlých barev a jemných vzorů se váže vepředu.

Vdané ženy nosí pokud možno na pouť většinou boty šněrovací vysoké, aby se odlišily od svobodných dívek. Černé kotníkové šněrky na nízkém podpatku se staly pro děvčata typickou a vzhledem k letnímu parnu také pohodlnou obuví.

V současné době mají Súsedé k dispozici několik barevných kombinací kroje pro mladou vdanou ženu, viz. fotky z různých ročníků námi pořádaných krojových průvodů.

 

 

 

 

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kroje

Rekonstrukce pro dívky

27. 3. 2011

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kroje | Fotografie: 2010 Kroj ženský

Kroje - nové součásti muži

27. 3. 2011

Od Marka Sukovitého 16.3.2011

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kroje | Fotografie: 2010 Kroj mužský

Rekonstrukce tanců a písní

16. 3. 2011

Koryčanský troják a valčíkové "minetky" z našeho regionu jsou na cestě

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Kroje