Jdi na obsah Jdi na menu

Rekonstrukce tanců a písní

16. 3. 2011

Abychom měli "svoje" písně a tanec či dva....muselo se do archívu Akademie věd v Brně. V současnosti lze čerpat z 15 písních, některé upravené, a volnou interpretací se ustálily dva typy tanců - Troják a Věže. 

Bohužel hudebních záznamů přímo ze Střílek a Zástřizl je minimum, proto bereme zavděk tomu nejbližšímu, co se našlo - Koryčansko, Lískovec, Jestřabice a Stupava (jen okrajově). Kromě písní, které jsme už zkoušeli máme nově soubor asi 15ti záznamů, které jsou předmětem praktického posuzování odborníků - zda jsou hezké a vhodné k tanci, zda je nás dost zpěváků, zda není repertoár lechtivý či ohraný. Některé záznamy se ani moc nedají přečíst, myslím ale že budeme rádi za dva pěkně zpracované songy, které budou "jenom naše", protože je ještě nikdo jiný nerekonstruoval....

Stěžejní kus je '"Koryčanský troják" - polkový rytmus, zpívá -li se pomalu, je to tklivá pěkná melodie, následuje třídobý "tanec valčíkového typu" s dupáním "heja hop šup šup" - to je taková vtipná pasáž jinak smutné písně, další písně se zatím posuzují.

Archivní materiály shromažďuje a akci koordinuje Martina Jakobová a byla hotova přispět identitě místního lidu i několika vlastními písněmi. Ani nepoznáte, které to jsou, ale už na nich lpíme.

 

Odborné poradentsví v archivu AV Brno - PhDr. Uhlíková Lucie

Konzultace a rekonstrukce koryčanského trojáku a menuetů - PhDr. Věra Kovářů z Brna

Praktické provedení tanců a výběr písní, pásmo - Mgr. Marie Sobotková

Taneční vedení chasy - Ing. Andrea Kryštofová

Zdraví všechny Martina Jakobová.